لایحه «عفاف و حجاب» با توافق میان مجلس و شورای نگهبان، به قانون تبدیل شد. قانون جدید در ٧۴ ماده و ۵ فصل تدوین شده و سبک زندگی شهروندان را به طور کلی در برمیگیرد. تصویب این قانون و اجرای آزمایشی آن به مدت ٣ سال، منجر به افزایش نگرانیها در رابطه با وضعیت حقوق بشر در ایران شده است.
«مجازاتهای سختگیرانه برای پوشش نامناسب، تشدید مجازاتها برای افراد مشهور و تأثیرگذار، نظارت گسترده و مقررات سختگیرانه برای کسبوکارها، نقض حریم خصوصی و آزادیهای فردی، مجازاتهای شدید برای فعالیتهای آنلاین و رسانهای» از موارد ذکر شده در این قانون میباشد و مجازاتهای در نظر گرفته شده شامل جریمههای نقدی سنگین، حبس، محدودیت و محرومیتهای شغلی، محرومیت از فعالیتهای اجتماعی و شبکههای مجازی و حتی ممنوعیت خروج از کشور میباشد.
قانونی شدن این لایحه، با هدف نظارت و کنترل بیشتر شهروندان بوده است و نه تنها فضاهای عمومی بلکه فضای مجازی و فضاهای خصوصی را نیز دربرمیگیرد که مصداق بارز نقض آزادی فردی و به طور کلی نقض فاحش حقوق بشر است.
این قانون همچنین، مجموعهای از وظایف و تکالیف جدید برای دستگاههای اجرایی، فرهنگی، اجتماعی و حتی مشاغل خصوصی ایجاد میکند.
با این حال، آنچه حائز اهمیت است اینکه قانون «عفاف و حجاب» به طرز آشکاری با اصل و قوانین بینالمللی حقوق بشر مبنی بر حق آزادی بیان و انتخاب پوشش و همچنین قانون مربوط به رفع تبعیض علیه زنان با ایجاد محدودیتهای جنسیتی برای زنان و مردان، مغایرت دارد.
این اقدام جمهوری اسلامی در حالی صورت گرفته است که سازمانهای بینالمللی و حقوق بشری در رابطه با موضوعات این چنینی که در کشورهایی مثل ایران و افغانستان تحت تسلط طالبان، سکوت اختیار کردهاند و یا نهایتا با محکومیتی صرف، واکنش نشان میدهند.
گزارش آماری از اعدامها در سال۱۴۰۳
شرایط نامناسب نگهداری زندانیان در زندان زنان لاکان رشت
بازداشت شهروندان در مراسم تحویل سال در مراکز گردشگری شیراز
اتحادیه اروپا خواهان افزایش اخراج مهاجران است و از ایجاد “مراکز بازگشت” در کشورهای ثالث حمایت میکند