21/12/2024

رسانه اسرائیلی: ارتش فرصت حمله به مراکز هسته‌ای ایران را به دست آورده است

به نوشته تایمز اسرائیل، نیروی هوایی اسرائیل از این رو همچنان آمادگی و آماده‌سازی‌های خود را برای انجام این حملات احتمالی در ایران افزایش داده است.

ارتش اسرائیل همچنین معتقد است ایران که پس از سقوط رژیم اسد و تضعیف گروه نیابتی اصلی خود یعنی حزب‌الله در لبنان منزوی شده است، ممکن است برنامه هسته‌ای خود را بیشتر پیش برده و برای جایگزینی بازدارندگی خود، بمب اتم بسازد.

ایران همواره هرگونه تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را رد کرده و گفته است که برنامه فضایی و فعالیت‌های هسته‌ای آن صرفاً برای اهداف غیرنظامی است.

ادعای اسرائیل درباره تهدیدهای ایران

با این حال، سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرده‌اند که ایران تا سال ۲۰۰۳ یک برنامه نظامی سازمان‌یافته برای تولید سلاح هسته‌ای داشته و پس از آن نیز برنامه هسته‌ای خود را فراتر از نیازهای غیرنظامی ادامه داده است. اسرائیل ادعا می‌کند که جمهوری اسلامی هرگز به طور کامل برنامه تسلیحات هسته‌ای خود را کنار نگذاشته و بسیاری از تأسیسات هسته‌ای آن درون کوه‌ها و در مناطق امن و مستحکم حفظ می‌شوند.

ایران اخیرا دست به فعال‌سازی شمار بیشتری از سانتریفیوژهای پیشرفته در سایت‌های اتمی خود زده و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز گفته که ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم ۶۰ درصدی در ایران چند برابر شده است. با این حال، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) روز پنج‌شنبه در گزارشی محرمانه که به رؤیت خبرنگار رویترز رسیده، اعلام کرده است که ایران با تشدید نظارت‌های کارشناسان ناظر هسته‌ای سازمان ملل بر سایت فردو موافقت کرده است.

ایران در تبلیغات رسمی خود بارها از لزوم نابودی اسرائیل سخن گفته است و طی یک سال گذشته در پاسخ به حملات و ترورهای اسرائیل، دو بار حجم گسترده‌ای از موشک‌ها را به سمت اسرائیل شلیک کرده است. اسرائیل هم قول داده است از دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای جلوگیری کند. اسرائیل در واکنش به حملات ایران، تأسیسات نظامی کلیدی ایران را بمباران کرده است. این حملات در چارچوب جنگی چندجانبه انجام شده که گروه‌های تروریستی نیابتی ایران علیه اسرائیل آغاز کرده‌اند.

«برتری هوایی» اسرائیل در منطقه

نیروی هوایی اسرائیل روز پنجشنبه اعلام کرد که با گذشت بیشتر از یک دهه تلاش برای فرار از سامانه‌های پدافند سوریه در جریان کارزاری علیه تأمین سلاح‌های ایران برای حزب‌الله، اکنون به برتری کامل هوایی در منطقه دست یافته است.

به گفته مقامات نظامی مورد استناد تایمز اسرائیل، این برتری هوایی در سوریه می‌تواند مسیر امن‌تری برای هواپیماهای نیروی هوایی اسرائیل برای انجام حملاتی در ایران فراهم کند.

در عملیات تازه اسرائیل در اوایل هفته جاری در سراسر سوریه که با ادعای نابودی تسلیحات پیشرفته در این کشور انجام شد، بخش عمده‌ای از سامانه‌های دفاع هوایی سوریه نابود شد.

طبق اعلام ارتش اسرائیل، نیروی هوایی این کشور ۸۶ درصد از سامانه‌های پدافندی رژیم سابق اسد در سراسر سوریه را نابود کرده که شامل ۱۰۷ جزء دفاع هوایی جداگانه و ۴۷ رادار می‌شود.

این آمار شامل ۸۰ درصد از سامانه‌های اس‌آ-۲۲ کوتاه تا متوسط‌برد (معروف به پانتسیر-اس۱) و ۹۰ درصد از سامانه اس‌آ-۱۷ متوسط‌برد روسی (معروف به باک) است. هر دو سامانه ساخت روسیه چالش‌هایی برای نیروی هوایی اسرائیل در جریان عملیات معروف به «مابام» ایجاد کرده بودند. هدف اسرائیل از این کارزار مقابله با ارسال تسلیحات ایران به حزب‌الله لبنان و تلاش گروه‌های نیابتی ایران برای ایجاد جایگاه در سوریه بود. این کارزار از سال ۲۰۱۳ آغاز شده بود.

آن گونه که روزنامه تایمز اسرائیل نوشته، اکنون تنها تعداد کمی از سامانه‌های پدافند در سوریه باقی مانده‌اند که تهدیدی جدی برای نیروی هوایی اسرائیل محسوب نمی‌شوند. نیروی هوایی اسرائیل اعلام کرده که می‌تواند آزادانه در آسمان سوریه فعالیت کند.

ارتش اسرائیل در بیانیه‌ای اعلام کرد: «آرایه دفاع هوایی سوریه یکی از قوی‌ترین‌ها در خاورمیانه بوده و ضربه‌ای که به آن وارد شده دستاوردی مهم برای برتری نیروی هوایی (اسرائیل) در منطقه محسوب می‌شود.»

روزنامه اسرائیلی می‌نویسد که این آزادی عمل جدید در حریم هوایی، علاوه بر امکان انجام حملات احتمالی در ایران، همچنین فرصت‌های تازه‌ای برای نیروی هوایی اسرائیل در سوریه فراهم کرده است و می‌افزاید اگر در گذشته نیروی هوایی اسرائیل هنگام حمله به اهداف مرتبط با ایران در دمشق نمی‌توانست به طور مستقیم بر فراز دمشق پرواز کند، اکنون دیگر می‌تواند. همچنین، نیروی هوایی اسرائیل می‌تواند پهپادهای نظارتی خود را بر فراز دمشق بدون نگرانی از ساقط شدن توسط سامانه‌های پیشرفته روسی به پرواز درآورد.

جلوگیری از انتقال تسلیحات به حزب‌الله

اسرائیل اعلام کرده که همچنان در سوریه فعالیت خواهد کرد تا از دستیابی حزب‌الله یا دیگر گروه‌های دشمن به تسلیحات پیشرفته ارتش حکومت پیشین اسد جلوگیری کند.

عملیات بمباران اخیر که یک روز پس از سقوط رژیم اسد آغاز شد، شامل حمله به پایگاه‌های هوایی، انبارهای تسلیحات، سایت‌های تولید تسلیحات و تأسیسات شیمیایی بود. در این حملات صدها موشک و سامانه‌های مرتبط، ۲۷ جنگنده از جمله سوخو-۲۲ و ۲۴، بالگرد و ۱۵ کشتی نیروی دریایی سوریه نابود شد.

ارتش اسرائیل اعلام کرد که مجموعاً هزار و ۸۰۰ مهمات در این حملات استفاده شده و تقریباً تمام سایت‌های دارای «قابلیت‌های نظامی راهبردی» که اسرائیل از وجود آن‌ها آگاه بوده، نابود شده است.

ارتش اسرائیل البته بر این باور است که هنوز تمام توانایی‌های نظامی رژیم اسد نابود نشده و حزب‌الله به احتمال زیاد تلاش خواهد کرد تا به سلاح‌های پیشرفته‌ای که تاکنون باقی مانده، دست پیدا کند. ارتش اسرائیل احتمال انتقال تسلیحات از سوریه به حزب‌الله در لبنان را بسیار بالا ارزیابی کرده است.

نیروی زمینی ارتش اسرائیل نیز در بلافاصله پس از سقوط بشار اسد، با نیروهای سربازان پیاده و ادوات زرهی خود در بلندی‌های جولان وارد حریم ارضی سوریه شد و منطقه دیوار حائل را به اشغال خود در آورد.

تایمز اسرائیل می‌گوید نیروی هوایی اسرائیل برای جلوگیری از انتقال تسلیحات به حزب‌الله تمام گذرگاه‌های مرزی بین سوریه و لبنان را بمباران کرده و تنها یکی از آن‌ها، یعنی گذرگاه مسنا را برای تردد عابران باز گذاشته است. نیروی هوایی اسرائیل اعلام کرد که به طور مداوم بر این گذرگاه‌ها نظارت می‌کند تا مطمئن شود حزب‌الله از آن‌ها برای انتقال تسلیحات استفاده نمی‌کند.

Euronews