21/11/2024

نخستین حمله اوکراین با موشک‌های دوربرد «اتاکمز» به عمق خاک روسیه پس چراغ سبز واشینگتن

نیروهای مسلح اوکراین اولین حمله خود را در منطقه مرزی داخل خاک روسیه با استفاده از این موشک‌های دوربرد ساخت آمریکا انجام دادند

پس از تأیید مقامات آمریکایی مبنی بر این‌که جو بایدن، رئیس‌ جمهوری آمریکا مجوز استفاده اوکراین از موشک‌های دوربرد «اتاکمز» را صادر کرده است، خبرگزاری «بلومبرگ» به نقل از خبرگزاری اوکراینی «آر بی سی» گزارش داد که ارتش اوکراین اولین حمله خود را در منطقه مرزی داخل خاک روسیه با استفاده از این موشک‌های دوربرد انجام داده‌ است.

از سوی دیگر، وزارت دفاع روسیه ضمن تأیید انجام شدن چنین حمله‌ای از سوی اوکراین، اعلام کرد که بامداد سه‌شنبه 29 آبان در ساعت 03:25 به وقت مسکو، هدفی در منطقه «بریانسک» با شش موشک بالستیک از نوع «اتاکمز» مورد اصابت قرار گرفته است.

وزارت دفاع روسیه در بیانیه‌ای اعلام کرد که سامانه‌های دفاع هوایی پنج موشک «اتاکمز» را بر فراز منطقه بریانسک سرنگون کردند و موشک ششم دچار آسیب شد.

این بیانیه افزود که قطعات موشک «اتاکمز» در منطقه فنی یک تاسیسات نظامی در منطقه بریانسک سقوط کرد که موجب وقوع آتش‌سوزی شد، اما این آتش مهار شده است.

در واکنش به مجوز دولت جو بایدن برای استفاده اوکراین از تسلیحات ساخت آمریکا جهت حمله به عمق خاک روسیه، سندی که در وب‌سایت دولت روسیه منتشر شده نشان می‌دهد ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، امروز (سه‌شنبه) با به‌روزرسانی دکترین هسته‌ای این کشور موافقت کرده است.

«دکترین هسته‌ای روسیه»

پیش از این، ولادیمیر پوتین تنها چند هفته پیش از موعد انتخابات ریاست ‌جمهوری آمریکا که در ماه میلادی جاری برگزار شد، دستور داد تا تغییراتی در دکترین هسته‌ای کشورش اعمال شود.

بر اساس این تغییرات، هر حمله متعارف به روسیه با کمک کشوری که دارای قدرت هسته‌ای است، می‌تواند به‌عنوان حمله‌ای مشترک علیه روسیه تلقی شود.

در فرمان ریاست ‌جمهوری روسیه آمده است: «به‌منظور بهبود سیاست دولتی مسکو در حوزه بازدارندگی هسته‌ای، تصمیم می‌گیرم (سندی با عنوان) مبانی سیاست کشور فدراسیون روسیه در حوزه بازدارندگی هسته‌ای را تصویب کنم.»

این فرمان از تاریخ امضای آن، یعنی امروز 19 نوامبر، اجرایی می‌شود.

دکترین هسته‌ای به‌روزرسانی‌شده روسیه تأکید می‌کند که سیاست این کشور در حوزه بازدارندگی هسته‌ای ماهیتی دفاعی دارد؛ همچنین بیان شده است که مسکو تمام تلاش‌های لازم را برای کاهش تهدید هسته‌ای به کار می‌گیرد و تسلیحات هسته‌ای را تنها به‌عنوان ابزاری برای بازدارندگی می‌داند، به طوری که استفاده از آن به‌عنوان آخرین اقدام اضطراری در نظر گرفته می‌شود.

در همین راستا، مقامات آمریکایی فاش کردند که جو بایدن، رئیس‌ جمهوری برای نخستین بار به اوکراین اجازه داده تا از موشک‌های دوربردی که آمریکا در اختیارش قرار داده است استفاده کند، تا حملاتی در عمق خاک روسیه انجام شود.

به گفته این مقامات آگاه، این تسلیحات احتمالاً در مرحله اول علیه نیروهای روسی و کره شمالی برای دفاع از نیروهای اوکراینی در منطقه «کورسک» واقع در غرب روسیه به کار گرفته خواهند شد.

نشریه «نیویورک تایمز»، به نقل از این مقامات گزارش دادند که مجوز استفاده اوکراینی‌ها از این موشک‌های دوربرد، که به‌عنوان سامانه‌های موشکی تاکتیکی ارتش یا اتاکمز شناخته می‌شوند، در پاسخ به تصمیم غیرمنتظره روسیه برای وارد کردن نیروهای کره شمالی به نبرد صادر شده است.