یکی از پیامدهای مستقیم تنشها در خاورمیانه کاهش شدید درآمد مصر از کانال سوئز، محل عبور حدود ۱۲ درصد از ترافیک دریایی جهانی است. به گفته عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر، زیان این کشور از طریق کاهش درآمد حاصل از این کانال در سال ۲۰۲۴ بالغ بر ۷ میلیارد دلار است.
کاهش درآمد مصر به حملات مکرر شورشیان حوثی مورد حمایت ایران علیه کشتیهای تجاری در دریای سرخ و خلیج عدن نسبت داده میشود. حملاتی که مالکان کشتیهای تجاری را مجبور به دور زدن آفریقا از طریق دماغه امید نیک کرده است. نتیجه اینکه قاهره ۶۰ درصد از درآمد خود از این گذرگاه مهم را که محل عبور ۱۲ درصد از حجم تجارت جهانی است از دست داده است.
کانال سوئز منبع اساسی تامین ارز خارجی برای مصر است که بدترین بحران اقتصادی تاریخ خود را پشت سر میگذارد. از دست دادن این منبع درآمد، مشکلات کشور را تشدید میکند. چرا که مصر از یک درآمد حیاتی برای بازپرداخت بدهی خارجی خود محروم میشود. بدهی خارجی که رقم آن حدود ۱۶۵ میلیارد دلار برآورد شده است. یک ماه پیش لیره مصر به پایینترین سطح خود رسید.
اختصاص ۱.۲ میلیارد دلار از سوی صندوق بین المللی پول
برای پاسخ به این بحران، صندوق بینالمللی پول روز سهشنبه ۲۴ دسامبر اعلام کرد که با مصر توافقنامهای را با هدف آزاد کردن ۱.۲ میلیارد دلار فاینانس جدید منعقد کرده است. اختصاص این بسته حمایت مالی به پرجمعیتترین کشور جهان عرب بخشی از برنامه گستردهتری است که برای ایجاد ثبات در اقتصاد این کشور بحرانزده طراحی شده است.
ایوانا ولادکووا هولار، رئیس هیئت صندوق بینالمللی پول در مصر گفت: «مقامات مصر به اجرای سیاستهای کلیدی برای حفظ ثبات اقتصاد کلان، علیرغم تنشهای منطقهای فعلی که منجر به کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده، ادامه دادهاند».
او همچنین بر اهمیت اصلاحات برای «ایجاد فضا برای افزایش بودجههای اجتماعی، بهویژه در حوزههای بهداشت، آموزش و مراقبت اجتماعی تأکید کرد».
با این حال، این تامین مالی به تایید هیات مدیره صندوق بینالمللی پول مشروط شده است.
آمریکا و اسرائیل برای حمله به ایران آماده میشوند
سقوط بازار سهام اروپا پس از اعلام تعرفههای ترامپ
مرگ یا زندان؛ سرنوشت تلخ مهاجران اهل افغانستان و ایران که از آمریکا به کاستاریکا اخراج شدهاند
افت بورس نیویورک در پی فرمان افزایش تعرفۀ ترامپ