پس از حدود دو ماه کاهش درگیریها در غزه، ارتش اسرائیل با زیرپا گذاشتن آتشبس از روز سهشنبه دور تازهای از حملات گسترده زمینی و هوایی را علیه مواضع حماس آغاز کرده است؛ حملاتی که موج جدیدی از آوارگی به راه انداخته و بار دیگر غیرنظامیان را ناچار به ترک خانههایشان کرده است.
شاهدان میگویند بامداد یکشنبه صدای انفجار در مناطق شمالی، مرکزی و جنوبی نوار غزه شنیده شده و جنگندههای اسرائیلی چندین نقطه را در این مناطق هدف قرار دادهاند. به گفته ساکنان محلی، این حملات که از چند روز پیش آغاز شده، شدت گرفته است.
وزارت بهداشت غزه که تحت کنترل حماس قرار دارد، گفته است که در حملات هوایی روز یکشنبه به رفح و خانیونس، دستکم ۳۰ نفر کشته شدهاند. امدادگران میگویند سه کارمند شهرداری نیز در میان قربانیان بودهاند.
گروه شبهنظامی حماس اعلام کرد که در حمله هوایی به خانیونس، «صلاح البردویل» و همسرش جان باختهاند. مقامات اسرائیلی هنوز واکنشی به این خبر نشان ندادهاند.
صلاح البردویل یکی از اعضای دفتر سیاسی حماس بود و در گذشته مسئولیتهایی چون ریاست هیئت مذاکرهکننده این گروه در مذاکرات غیرمستقیم آتشبس با اسرائیل در سال ۲۰۰۹ و مدیریت دفتر رسانهای حماس در سال ۲۰۰۵ را بر عهده داشت.
حماس در بیانیهای گفته است: «خون صلاح البردویل، همسرش و دیگر شهدا، شعلهورکننده نبرد برای آزادی و استقلال خواهد بود.»
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، گفته هدف اصلی جنگ، نابودی کامل حماس بهعنوان یک قدرت نظامی و سیاسی است. او همچنین گفته عملیات جدید با هدف تحت فشار گذاشتن این گروه برای آزادی باقی گروگانها انجام میشود.
اسرائیل حملات خود را پس از آن آغاز کرد که نیروهای حماس در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به جنوب اسرائیل حمله کردند، بیش از ۱۲۰۰ نفر را کشتند و بیش از ۲۵۰ نفر را به گروگان گرفتند.
حماس اسرائیل را متهم کرده که با خودداری از آغاز مذاکرات برای پایان جنگ و خروج نیروهایش از غزه، مفاد توافق آتشبس ماه ژانویه را نقض کرده است. با این حال، این گروه گفته همچنان آماده مذاکره است و در حال بررسی پیشنهادهایی از سوی «استیو ویتکوف»، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا است.
وزارت بهداشت غزه روز یکشنبه اعلام کرد از زمان آغاز جنگ تاکنون دستکم ۵۰ هزار و ۲۱ نفر کشته و بیش از ۱۱۳ هزار نفر زخمی شدهاند.
محاصره محله «تل السلطان» در رفح
آویخای ادرعی، سخنگوی ارتش اسرائیل، در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) به ساکنان محله «تلالسلطان» در غرب رفح هشدار داد که هرچه زودتر این منطقه را تخلیه کنند. ارتش اسرائیل ساعاتی بعد اعلام کرد نیروهایش این محله را محاصره کردهاند تا «زیرساختهای تروریستی» را نابود کرده، کنترل منطقه را تقویت و محدوده امنیتی در جنوب غزه را گسترش دهند.
ارتش افزود که برای حفظ جان غیرنظامیان، مسیرهای سازماندهیشدهای برای خروج از منطقه جنگی تعیین شده است.
دهها خانواده ساکن تل السلطان از خانههای خود گریختند و به سمت خانیونس رفتند؛ برخی پیاده راه افتادند و بعضی دیگر وسایل و کودکانشان را با گاریهای دستی یا چهارپایان جابهجا کردند.
یکی از ساکنان رفح به نام «ابوخالد» به خبرگزاری رویترز گفت: «وقتی آتشبس شروع شد، برگشتیم تا کنار ویرانههای خانههایمان چادر بزنیم، با این امید که خانههایمان دوباره ساخته خواهد شد. اما حالا برای دهمین بار زیر آتش در حال فراریم. کی قرار است آرامش داشته باشیم؟ کی این شهر رنگ صلح را خواهد دید؟»
euronews
سازمان دفاع مدنی فلسطین اعلام کرده حدود ۵۰ هزار نفر در رفح گرفتار شدهاند، چون یورش ناگهانی نیروهای اسرائیلی آنها را غافلگیر کرده و جان آنها و تیمهای امدادی در خطر است.
مقامهای فلسطینی و بینالمللی درباره بازگشت خطر قحطی در نوار غزه هشدار دادهاند.
فیلیپ لازارینی، رئیس آژانس سازمان ملل در امور پناهندگان فلسطینی (آنروا)، در پیامی در شبکه ایکس نوشت: «هر روزی که بدون غذا میگذرد، غزه را یک قدم به بحران شدید گرسنگی نزدیکتر میکند. جلوگیری از ورود کمکها، نوعی مجازات جمعی است؛ چرا که اکثریت ساکنان غزه را کودکان، زنان و مردم عادی تشکیل میدهند.»
اسرائیل از دوم مارس ورود کالا به غزه را مسدود کرده است. اوفر فالک، مشاور سیاست خارجی نتانیاهو، حماس را متهم کرد که کمکها را برای استفاده خود مصادره میکند؛ اتهامی که حماس آن را رد کرده است.
تنها یک وزیر زن در کابینه جدید سوریه که از ۲۳ وزیر تشکیل شده، حضور دارد.
زلزله میانمار؛ شمار کشتهها به ۱۶۴۴ نفر رسید
ترامپ خطاب به رهبران ایران گفت که به طرز بی سابقهای بمباران میشوند اگر با او توافق نکنند
حماس طرح آتشبس را پذیرفت؛ نتانیاهو متعهد شد که فشار بر این گروه را افزایش دهد