سال 1403 با حوادث روبرو شد که برخی از آنان نشانی از بیشرمی و رذالت بر بلندای قامت “شرمگین ترین ” رهبران مدعی جهان دمکراسی و عدالت بود. حوادثی که نشان داد بربریت نظام امپریالیستی و رهبران لبخند به لب آن حاضر به هر جنایتی برای تامین سود سرمایه ها و حفظ قدرت هستند. بمباران و ویران کردن شهر غزه و کشته شدن بیش از 50000 نفر و بیش از 10000 نفر زیر آوار ساختمان های بمباران شده توسط اسرائیل ، جنگ کور در سودان ، قتل عام علویان سوریه ، کشته شدن هزاران سرباز اوکرائینی و روسی ، اعدام هزاران زندانی در سرتاسر جهان از جمله ایران در صدر آنها ، بمباران حوثی ها ، نمونه های از حوادثی بود که اکثر آنها همچنان در جریان است و برخی آنها ظاهرا به خاموشی موقت گرائیده است.
سال 1403 ، جنگ اسرائیل با فلسطینیان و جنگ اوکرائین و روسیه همچنان کانون بالاترین درگیری ها و تشنجات بین المللی بود. جنگ اسرائیل با فلسطینیان با ادامه بمباران بی وقفه غزه ادامه یافت در ماههای پایانی با فشار ترامپ با تبادل اسرا موقت فروکش کرده است . . اما اسرائیل در اواخر سال بمباران غزه را از سر گرفته است. اسرائیل با بمباران بیروت و کشتن رهبران حزب الله و بستن قراردادی موقت به بمباران بیرون پایان داد. جنگی که در دوسال گذشته ادامه داشت هنوز پایان نیافته و درگیری های کوچک و بزرگ نظامی ادامه دارد. چهره سیاسی خاورمیانه کمی تغییر کرده و صف بندی های جدیدی در آن بوجود آمده است
بالاخره جنگ در اوکرائین تا به حال با بیرون راندن اوکرائین از سرزمین های روسیه و اشغال بیش از 20 درصد خاک اوکرائین توسط روسیه ادامه یافته است. اخیرا روسیه حاضر به پذیرش صلح با اوکرائین با شرایطی شده است که اوکرائین به نحوی با آن موافق و اتحادیه اروپا آنرا قبول نکرده است
تشنج در دریای چین بین آمریکا و چین بر سر تایوان و دریای چین همچنان جریان دارد
انتخابات آمریکا با پیروزی ترامپ یکی دیگر از رویدادهایی بود که در روابط بین المللی تاثیر داشت . ترامپ در شروع کار خواستار الحاق کانادا ، گرینلند ، تنگه پاناما و غزه به آمریکا شده بود که مورد مخالفت شدید اکثر رهبران جهان واقع شد . در عین حال که آمریکای ترامپ در حال فشار به اروپا برای تعیین 2 درصد از بودجه ناخالص کشورهای اروپایی به مسائل نظامی در ناتو بود و فاصله سیاسی خود را با اروپا بیشتر می کند . ولی ظاهرا تمایل به نزدیکی با روسیه را در سیاست های خود نشان می دهد . در اواخر سال گذشته نشست وزیران خارجه آمریکا و روسیه در عربستان و دوری اروپا ، نگرانی هایی را در بین متحدین آمریکا دامن زده است.
بالاخره فرانسه به عنوان یکی از استعمارگران کهن و امپریالیسم نوین قاره آفریقا ، آخرین سربازان خود را از این قاره در پی فشار کشورهای آفریقایی از یک سو و ناتوانی و بحران اقتصادی داخلی و مشکلاتش در اتحادیه اروپا فراخواند. اما آقزیقا همچنان یکی از مناطق رقابتی بین کشورهای قدرتمند جهان باقی مانده است . جنگ در سودان و لیبی از جمله این رقابت هاست .
در ایران سال گذشته با کشته شدن رئیسی توسط هلیکوپترش در نزدیکی های تبریز در اردیبهشت ، انتخابات مجددا ریاست جمهوری به انتصاب پزشکیان منجر شد . پزشکیان که با شعار مخالفت با فشار به زنان بخاطر حجاب و وقاف ملی آمده بود. تاکنون نتوانسته که نه فشار به زنان را کم کند و نه وفاق ملی را تحقق ببخشد.
همچنین سال تشنج بیشتر در خاورمیانه ، سقوط دولت سوریه ، عقب نشینی ایران در برخی زمینه های محور مقاومت و موشک زدن های مقطعی بین ایران و اسرائیل بود.
اواخر سال باز هم گرانی بیشتر و با تمهیدات بانک مرکزی دلار به بیش از 100 هزار تومان رسید. همچنین شورای عالی کار با سقف حداقل حقوق به سقف 10 میلیون 399 هزار تومان رسید که افزایش 45 % را نشان می دهد .در حالی که تورم به بالای 65% رسیده است
سال گذشته سال اعتصاب و اعتراضات و تحصنات ، کارگران در واحدهای بزرگ و کوچک ، بازنشستگان ، پرستاران در شهرهای مختلف ایران بود.
به لحاظ علمی سال گذشته سال رقابت بین آمریکا و چین بر سر هوش مصنوعی و اقتصاد دیجیتال بود. چین بیشترین ماهواره را به فضا پرتاب کرد، و آمریکا خبر از در راه بودن جنگنده های نظامی نسل ششم داد. سال رشد تولید ماشین های الکتریکی و رباتیکی شدن بیشتر تولید بود.
سال گذشته سال تشدید رقابت های بین المللی در اشکال اقتصاد ، نظامی و سیاسی بود. سال بی آبرو شدن بیشتر دول معظم جهان سرمایه داری، سال شکسته شدن بیشتر قوانین بین المللی از طرف طراحان این قوانین.
در 1403 بیشترین رشد اقتصادی را در فقیرترین کشورهای آفریقایی شاهد بودیم. سودان جنوبی با 27 درصد چه ناشی از فروش نفت و رشد تولید غیر نفتی اقتصاددانان را با شگفتی روبرو کرد.
ایران رشد 2.7-3.1 را براساس نهادهای بین المللی مالی جهان تجربه کرده است. تورم به 65% رسید. به لحاظ جمعیتی طبقه کارگر 15 میلیون و با خانواده هایشان 60 میلیون نفر برآورد می شوند. بر اساس آمار 1403 ، دولت در مواقع گوناگون خط فقر را 20 میلیون عنوان کرده است . با توجه به اینکه خط فقر بر اساس تورم به 35 تا 40 میلیون رسیده است. می توان به گسترش بالای 50% خط فقر اشاره داشت.در حالیکه روزنامه های اقتصادی با خوشبینی آنرا 30% اعلام کرده اند.
وضعیت محیط زیست جهان نه تنها بهبودی نیافت بلکه با کنار کشیدن آمریکا از قرار های کنفرانس پاریس بدتر هم شده است. طوفان ها ، سیل و خرابی های تحولات طبیعی هر روز بیشتر می شود و محیط زندگی جوامع بشری هر روز بدتر کیفیت آن پائین تر می رود. هوا، آب و خاک هر روز آلوده تر از گذشته می شود و پی آمدهای طولانی مدتی از خود بجای گذاشته و خواهد گذاشت
ما در این نوشته کوتاه و کاملا موجز ، به بزرگترین حوادث خارجی و داخلی اشاره کردیم که در سرنوشت مردم جهان بیشترین تاثیر را داشته است
با تمام خبر های بد سال گذشته اما مبارزات و آگاهی عمومی مردم جهان ، امید برای تغییر دنیای کنونی را هرچه بیشتر کرده است. هیچ چیز بدون تلاش و مبارزه بدست نمی آید. مبارزه و تلاش خود را چند افزون کنیم
سایت آینه روز : شفیعی
ملاقات مودی و ترامپ
استثمار، راز کثیف سرمایهداری
آمریکا بدون سایۀ ترس بر بالای سر
صهیونیسم مسیحی، آرماگدون، دجال بعنوان مبنای سیاست خاورمیانهای