03/04/2025

ایتالیا مهاجرانی که درخواست پناهندگی‌شان رد شده است را به آلبانی می‌فرستد

دولت راستگرای افراطی ایتالیا با تصویب فرمانی کارکرد مراکز آلبانیایی رسیدگی سریع به درخواست پناهندگی را به “مراکز بازگشت” گسترش داد. به این ترتیب، از این پس نه تنها مهاجران نجات‌یافته از آب‌های بین‌المللی بلکه مهاجرانی که وارد ایتالیا شده اما درخواست پناهندگی آنها رد شده است نیز به این مراکز انتقال داده میشوند.

ماتئو پیانتدوسی، وزیر کشور ایتالیا، روز جمعه در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که کشورش در راستای پیشنهاد اتحادیه اروپا، کارکرد مراکز آلبانیایی رسیدگی سریع به پناهندگی را به “مراکز بازگشت” گسترش می‌دهد. بر این اساس، فرمان جدید در محتوای توافق پیشین ایتالیا با آلبانی تغییری ایجاد نکرده اما با اضافه کردن عملکردهای جدید، این امکان را فراهم می‌کند تا مهاجرانی که از ایتالیا می‌آیند نیز به مراکز موجود در آلبانی منتقل شوند.

تا پیش از این، دو مرکز پذیرش مهاجران در آلبانی تنها میزبان “مهاجران غیرآسیب‌پذیر نجات‌یافته در آب‌های بین‌المللی” بودند اما اکنون بر اساس فرمان جدید، مهاجرانی که وارد خاک ایتالیا شده و درخواست پناهندگی‌شان رد شده و حکم اخراج دریافت کرده‌اند نیز به این مراکز منتقل خواهند شد.

مراکز پذیرش مهاجران در آلبانی به دلیل موانع قانونی و مخالفت گسترده انجمن‌های حقوق بشر که معتقدند چنین اقداماتی قوانین بین‌المللی را نقض کرده و حقوق مهاجران را به خطر می‌اندازد، از زمان افتتاح خود در ماه اکتبر، به طور قابل ملاحظه‌ای غیرفعال بوده‌اند.

به گفته وزیر کشور ایتالیا، اکنون با فرستادن مهاجران اخراج شده از این کشور به آلبانی، مراکز مذکور فوراً دوباره فعال شده و کارکرد خود را از دست نخواهند داد.

این پروژه که برای یک سرمایه گذاری پنج ساله نزدیک به ٨٠٠میلیون یورو هزینه داشت تا کنون برای دولت محافظه کار جورجیا ملونی، نخست وزیر ایتالیا، موفقیتی در بر نداشته است. سه گروه اول مهاجرانی که در ماه های اکتبر، نوامبر و ژانویه گذشته به مراکز آلبانیایی منتقل شدند، تنها چند ساعت پس از ورود، به ایتالیا بازگردانده شدند چرا که قضات ایتالیایی از تأیید اعتبار بازداشت آنها در این کشور غیر اتحادیه اروپا خودداری کردند.

اقدام روز گذشته ایتالیا که به جورجیا ملونی فرصت جدیدی برای راه‌اندازی مجدد مراکز پرهزینه آلبانی ارائه می‌کند، به دنبال پیشنهاد کمیسیون اروپا مبنی بر ایجاد “مراکز بازگشت” جدید در کشورهای ثالث برای افرادی که درخواست پناهندگی آنها رد شده صورت گرفت. به گفته کمیسیون اروپا که “سیستم اروپایی برای بازگشت” را به عنوان یک راه حل بالقوه ارائه کرده است، تنها ٢٠درصد از افرادی که حکم اخراج دارند، عملاً از قلمرو اتحادیه اروپا خارج می‌شوند.

اتحادیه اروپا خواهان افزایش اخراج‌ مهاجران است و از ایجاد “مراکز بازگشت” در کشورهای ثالث حمایت می‌کند

قوانین دریافت شهروندی ایتالیا دشوارتر شد

دولت ایتالیا روز جمعه همچنین در یک فرمان جداگانه، قوانین مربوط به شرایط دریافت شهروندی این کشور را دشوارتر کرد. 

بر این اساس، ایتالیایی تبارهایی که در خارج از این کشور متولد می‌شوند، به طور خودکار تنها برای دو نسل شهروند خواهند شد و فقط کسانی که حداقل یکی از والدین یا پدربزرگ و مادربزرگشان در ایتالیا متولد شده باشد، همواره از بدو تولد تابعیت خواهند داشت.

آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه ایتالیا، روز جمعه تصریح کرد که به این ترتیب، بسیاری از فرزندان مهاجران ایتالیایی همچنان خواهند توانست تابعیت این کشور را دریافت کنند اما محدودیت هایی برای جلوگیری از سوء استفاده و “تجاری سازی” گذرنامه های ایتالیایی تعیین خواهد شد.

شمار شهروندان ایتالیایی مقیم خارج از این کشور در فاصله سالهای ٢٠١٤ تا ٢٠٢٤ با جهشی چهل درصدی از ٤,٦ میلیون به ٦,٤ میلیون نفر افزایش یافته است. در حال حاضر بیش از شصت هزار پرونده درخواست تابعیت نیز در دست بررسی قرار دارد.

RFI