08/04/2025

مرگ یا زندان؛ سرنوشت تلخ مهاجران اهل افغانستان و ایران که از آمریکا به کاستاریکا اخراج شده‌اند

شماری از مهاجران اهل افغانستان و ایران که پس از دستور مهاجرتی دونالد ترامپ از آمریکا به کاستاریکا اخراج شده‌اند، در وضعیت ناروشنی قرار گرفته‌اند. این مهاجران که اینک، با خطر برگشت به ایران و افغانستان زیر اداره طالبان روبه‌رو هستند، از خطر مرگ و یا زندان درصورت برگشت به کشورهای اصلی‌شان، سخن می‌زنند.

خبرگزاری فرانسه با دستکم ٢٠٠ مهاجر اخراج شده از آمریکا، شامل ٨٠ کودک که همه در بازداشتگاهی متصل به جنگل در نزدیکی مرز کاستاریکا با پاناما نگهداری می‌شوند، گفت‌وگو کرده است.

مروه ٢٧ ساله که به امید ادامه تحصیل، داشتن حق کار و پوشیدن شلوار جین از افغانستان زیر اداره طالبان به آمریکا فرار کرده بود، یکی از این ٢٠٠ مهاجری است که به‌گونه موقتی در این بازداشتگاه آمریکای مرکزی نگهداری می‌شود.

مروه که به همراه شوهر و دختر دو ساله‌اش است، می‌گوید از این‌که به افغانستان زیر اداره رژیم طالبان بازگردانده شوند، ترس دارد.

محمد اسدی، شوهر او که شرکت ساختمانی در افغانستان داشت و به دلیل فروش مصالح ساختمانی به شرکت‌های آمریکایی، از سوی طالبان تهدید شده بود، به خبرگزاری فرانسه گفت که «می‌دانم اگر به آنجا [افغانستان] برگردم، خواهم مرد، طالبان مرا خواهند کشت.»

این مهاجران پس از یک سفر طولانی از مسیر برازیل و با مسافرت در ده کشور، خود را به مرز آمریکا-مکزیک رسانده‌اند، اما به دلیل بازگشت ترامپ به قدرت و اعمال سیاست‌های سخت‌گیرانه مهاجرتی او، فرصت ثبت درخواست پناهندگی را بدست نیاورده و سرانجام پس از ١٨ روز بازداشت، به کاستاریکا منتقل شدند.

علی‌رضا سلیمی‌ور، شهروند ۳۵ ساله ایرانی نیز به همراه همسرش در این بازداشت‌گاه کاستاریکا هستند. او که به دلیل تغییر دین و مسیحی شدن، ایران را ترک کرده است، حالا از آینده، نگران است.

او گفت: «به دلیل تغییر دین از اسلام به مسیحیت، [در صورت برگشت به ایران] سرنوشت ما زندان یا اعدام است.»

تمامی این پناهجویان به دنبال درخواست پناهندگی به کشورهای خارجی دیگر مثل کانادا، استرالیا، کشورهای اروپایی و حتی خود کاستاریکا هستند، اما تاکنون پاسخ مثبتی دریافت نکرده‌اند.

پس از بازگشت ترامپ به قدرت و وعده‌ی اخراج بی‌سابقه مهاجران از آمریکا، تاکنون هزاران مهاجر از این کشور اخراج شده و یا هم در خطر اخراج اجباری قرار دارند.

کاستاریکا، پاناما و گواتمالا از کشورهای آمریکای مرکزی، همه موافقت کرده‌اند تا مهاجرانی که از آمریکا اخراج می‌شوند را تا زمان بازگشت‌ به کشورهای اصلی و یا مقاصد دیگر، نگهداری کنند.

با این حال اما مهاجران در این کشورها به ویژه کاستاریکا وضعیت مناسبی ندارند و اکثرا در بازداشت‌گاه‌ها نگهداری می‌شوند.

Instagram did not return a 200.